Hangiri

Hangiri
(3.5 / 5)

Word from the author:

""

Træris skål (eller Hangiri)

En hangiri (også kendt som en sushi oke) er et fantastisk madlavningsredskab: det er et japansk trækun, der bruges i de sidste trin ved fremstilling af sushi ris.
Selvom det kan være en temmelig beskeden beskrivelse (et kar, der bruges til at lave ris), er hangiri faktisk meget godt designet til det arbejde, den gør. Den er typisk meget bred og flad, hvilket betyder, at du kan køle den varme ris meget hurtigt efter hældning af krydderier – blandingsprocessen med en traditionel rispaddel hjælper også med denne kølefase.
Den endelige bonusfunktion ved at bruge en hangiri er, at blandingsprocessen (inden for en hangiri) hjælper med at give risen et skinnende udseende, samtidig med at den fremskynder den endelige fase af fordampning og absorption. Den hurtigere proces betyder, at den endelige fase af madlavningen er hurtigere, så risen ikke bliver moset, som overkogt ris ville.
En hangiri af god kvalitet er lavet af cypress eller Cedærtræ og er bundet ligesom en tønde – med to kobberbånd. Disse materialevalg kan gøre hangiri ret dyre: mindst $75.
Hvis du køber en, der er billigere end det, er det typisk en efterligning, lavet uden for Japan. For eksempel kan det være lavet af fyrretræ og plastik i stedet. Dette skift i materialer ville betyde, at hangiri selv skal udskiftes forholdsvis hurtigt – inden for et år eller to.
I modsætning til dette kan en velbygget hangiri vare et liv, hvis den er godt vedligeholdt.

Hangiriens historie

Nå, det er faktisk en smule vanskelig at fastslå.
De tidligste optegnelser over sushi findes i risterrasser i det gamle sydlige Kina. Disse sushiretter blev fremstillet ved fermentering af fisk, med kulhydraterne i risen, der blev brugt som ‘brændstof’ til bakterierne at gøre deres arbejde. Denne metode til forberedelse betød, at risen ikke blev spist, og derfor ikke behøvede at blive kogt.
Men fra det 11. århundrede og fremefter stoppede risen med at blive forberedt på denne måde, og begyndte generelt at blive dampet eller kogt i stedet – dette betød, at den blev spist sammen med fisken.
Det er svært at sige, hvornår kombinationen af kold fisk og varm ris kan have fundet sted, men det er sandsynligt, at det ikke har været en lykkelig en af slagsen. Med fremkomsten af køleskabe, kunne folk holde fisk køligere i længere tid. Dette ville have forværret problemet, hvilket fører til, at en løsning skulle findes.
Nødvendighed er selvfølgelig opfindsomhedens moder, og over tid resulterede forskellige metoder i hangiri – det ideelle værktøj til at afslutte kogeprocessen af ris og sikre, at den er tør og kølig. Derfra blev det meget simpelt at lave sushi, som vi vil betragte som moderne!

Det praktiske brug af dette værktøj i dag?

Da verden bliver mere og mere automatiseret, hvilket fører til en rigdom af maskiner, der kan gøre mange jobs, kan du undre dig over, hvorfor sushi kokke stadig bruger hangiri. Nå, det er ret simpelt: det er bare det bedste værktøj til jobbet.
Først og fremmest er træet selv ucoatede, hvilket betyder, at det er ideelt til at absorbere de sidste rester af vand fra risen. Dette stopper igen risen fra at tørre ud – en perfekt balance!
Desuden har det ucoatede træ en mild duft, der ligner fyrretræ eller andet let træ. Denne duft passer meget godt sammen med risen, mens madlavningsprocessen er i gang, og forstyrrer ikke aromaen af sushi risen selv, heldigvis.
Endelig betyder det antibakterielle natur af cypresstræet og kobberbåndene, at du kan have ro i sindet med hensyn til hygiejne, mens en maskine ville kræve meget mere rengøring og vedligeholdelse.

Recipe Rating

  • (3.5 /5)
  • 13 ratings